top of page


DE MALIEBAANMONOLOGEN

 

De Maliebaanmonologen zijn zes indrukwekkende verhalen van mensen die op de Utrechtse Maliebaan woonde en werkte tijdens de tweede wereldoorlog. Op feiten gebaseerde fictie in het kader van 70 jaar bevrijding. De voorstelling speelde zowel in het theater als op de Maliebaan. 

 

De bron voor de Maliebaanmonologen is het fascinerende boek van Ad van Liempt Aan de Maliebaan. Van Liempt is een meester in het persoonlijk maken van de geschiedenis. Hij kijkt achter de voordeuren van de statige panden en portretteert de menselijke kant van de hoofdrolspelers in het oog van de oorlog. Geïnspireerd op de portretten in Aan de Maliebaan vroeg Aluin zich af: Als deze mensen de tijd en de ruimte zouden hebben om hun eigen verhaal te doen, wat zouden ze ons dan te vertellen hebben? Tijdens De Maliebaanmonologen maakt het publiek kennis met Aartsbisschop De Jong, NSB-Leider Mussert, SS-Voorman Feldmeijer, Verzetsheldin Dr. Max, secretaresse van de Sicherheitspolizei Erna Boomsma en Frits Elzas van de Joodsche Raad. 

De monologen zijn ook gefilmd en uitgezonden op de NPO. Terugkijken kan op:
https://www.npostart.nl/nos-maliebaanmonologen/02-05-2016/POW_03107181


Speelperiode: Première mei 2015. Sindsdien meerdere jaren terugkerend in het kader van Theater na de dam rond 4 & 5 mei. 

Tekst: Erik Snel 
Spel: Boris van Bommel, Hiske Eriks, Arend Brandligt, Daphne de Bruin, Dennis Coenen & Jilles Flinterman.

Regie: Victorine Plante 

 

bottom of page