Portret 4.jpg

INFO

Hiske Eriks (Velsen, 1981) is actrice, theatermaakster en uitvoerend producente. Na een afgeronde studie communicatie studeerde zij in 2010 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Na het behalen van haar diploma werkte zij onder andere als actrice bij Theatergroep MAX (huidig Theatergroep MAAS), Theatergroep de Bonte Hond en Theatergroep Aluin. In seizoen 2021/2022 is ze o.a. te zien in De Ilias van Theatergroep Aluin. 

Naast spelen bij theatergezelschappen maakt Hiske haar eigen voorstellingen. Haar afstudeersolo Wacht! werd na het ITS Festival 2010 opgenomen in het International Young Makers' Exchange (IYME) en speelde daarna nog in Italië, Spanje, Bosnië en Servië en tijdens het Fringe Festival in Amsterdam, Australië en Zuid-Afrika. In 2013 speelde zij Wacht! in combinatie met haar tweede solovoorstelling De vrouw van Cruijff in Israël. In 2016 had zij een korte theatertour met haar derde solovoorstelling Was het leven maar een kostuumdrama.  

Buiten haar werkzaamheden als theateractrice is Hiske getraind in krav maga (vechtsport) en is zij zo nu en dan te zien in film- en tv producties. Ze speelde o.a. kleine (gast)rollen in Flikken Maastricht, GTSTIk ook van jou en de bioscoopfilm Tonio. 

Awards
Hiske won in Belgrado een award voor best performer en voor haar optreden tijdens het Amsterdam Fringe Festival werd zij als derde bekroond met een Dioraphte Amsterdam Fringe Award.